pinne  
  > OM OSS
pinne  
  > SÅ FUNGERAR PARALLELLIMPORT
pinne  
  > EUROPA
pinne  
  > FRÅGOR & SVAR
pinne  
  > LÄNKAR
pinne  
  > KONTAKT
pinne  
  > PRESS & MEDIA
pinne  
  > HEM
  pinne      

Parallellhandeln fick ny roll på apoteksmarknaden

Företagen som är inriktade på parallellhandel med läkemedel har fått en helt ny roll på den omreglerade apoteksmarknaden.

- Från att ha haft en roll som prispressare åt staten och landstingen genom att parallellimportera billigare läkemedel från utlandet, ska importörerna nu erbjuda parallellimporten till de nya apoteksaktörerna, som då kan förbättra sin lönsamhet, säger Christina Örtorp, ordförande i branschföreningen Läkemedelshandlarna.

PHO: Bättre lönsamhet för aktörerna kan i bästa fall leda till förbättringar som gynnar konsumenterna, till exempel längre öppettider eller mer personal. Men varför skulle apoteksaktörerna oegennyttigt använda sin vinst till fördelar för konsumenterna?

- Hela målsättningen med reformen var ju att öka tillgängligheten, ge bättre service och bättre utbud. För att klara sig i konkurrensen måste apoteken inbördes tävla med just dessa faktorer, säger Christina Örtorp. Hon förklarar att regeringen har valt att delfinansiera omregleringen genom att föra över besparingsvinsterna från staten till apotekskedjorna. Syftet är att öka intresset för att etablera apotek i Sverige. Parallellimporten ska tjäna som morot och inte bara som piska, det vill säga att, som förr, tvingas sälja billigast tillgängliga utbytbara läkemedel utan någon egen förtjänst.

PHO: Om nu apotekskedjorna tjänar pengar på parallellimport, finns inte lockelsen att sköta denna i egen regi i stället för att använda ett parallellimportörsföretag som mellanhand?

- Processen att få parallellimportera läkemedel är komplicerad och tidsödande. Varje läkemedel måste godkännas av Läkemedelsverket eller av den Europeiska motsvarigheten EMA, vilket tar mellan fyra månader och ett år. Vi är övertygade att vi med våra kontakter och vår specialkompetens på området kommer att vara det mest kostnadseffektiva sättet för apoteken att bedriva parallellimport, säger Christina Örtorp.

I Läkemedelshandlarna ingår EuroPharma, CrossPharma, Paranova, Medartuum AB, Orifarm, Omnia, Pharmachim, Pharmel och Teva.

Källa: Pharma Online