pinne  
  > OM OSS
pinne  
  > SÅ FUNGERAR PARALLELLIMPORT
pinne  
  > EUROPA
pinne  
  > FRÅGOR & SVAR
pinne  
  > LÄNKAR
pinne  
  > KONTAKT
pinne  
  > PRESS & MEDIA
pinne  
  > HEM

    

  pinne      

 

Läkemedelshandlarna: Parallellimporten på väg att återhämta sig

Värdet på den svenska marknaden för parallellimport, PI, med läkemedel har sedan slutet av 2008 sjunkit i takt med att euron har stärkts i förhållande till den svenska valutan. Men trenden har vänt under våren, enligt parallellhandelsföretagens branschorganisation Läkemedelshandlarna.

– Nu under andra kvartalet i år har värdet på euron i förhållande till den svenska kronan på nytt kommit ned på nivåer som gör att marknaden för parallellimport återhämtar sig, säger Christina Örtorp, ordförande i Läkemedelshandlarna, till Pharma Online.Den högsta noteringen för euron under perioden gjordes under första kvartalet 2009. Euron var då uppe på över 11,50 kr i förhållande till den svenska kronan.

– Den nedgång som har skett i värdet på parallellimporten med läkemedel är i stort sett uteslutande kopplad till den svaga svenska kronkursen i förhållande till euron. Men euron är nu nere på hanterbara nivåer igen. I takt med att den svenska valutan stärks blir det kommersiellt möjligt igen för oss parallellhandelsbolag att ta in produkter som inte varit lönsamt att importera under det senaste dryga året, säger Christina Örtorp.Läkemedelshandlarnas gör bedömningen att den totala andelen parallellimport inom en 12-månandersperiod kommer att vara uppe i minst samma nivåer som före kronkursens fall.

– Det motsvarar ett försäljningsvärde på cirka 3 miljarder kr om året, säger Christina Örtorp.